Agrest – pierwsze wzmianki o nim pochodzą z XIII. Jednak więcej można się było dowiedzieć o agreście dopiero z książki francuskiego badacza z 1536 r. J. Ruelliusa. Agrest pochodzi z Europy, chociaż można było go spotkać także w umiarkowanej strefie klimatycznej Azji i z północno zachodniej Afryki. A W XVI w. rozpoczęto uprawę agrestu w środkowej Europie. Współcześnie agrest można spotkać umiarkowanych strefach klimatycznych całej Europy, w północnej Afryce, na Kaukazie i w środkowej Azji oraz w północnej oraz południowej Ameryce. Na świecie największa tradycję w uprawie agrestu maja mieszkańcy wielkiej Brytanii i Irlandii.
Duży wpływ na rozprzestrzenię się sadzonek agrestu miały prace nad jego hodowlą i uszlachetnieniem. W przeciągu kilku wieków agrest od rośliny która miała charakter ozdobny przeistoczyła się w roślinę która uprawiano dla jej owoców.
Agrest zalicza się do roślin wieloletnich. Jego ukorzenienie jest dość płytki i słabo rozgałęzione. Sadzonki agrestu można kształtować w formę pienną lub krzaczastą. Formę pienną można uzyskać praktycznie z każdej rośliny krzewiastej lub będącej półkrzewem, czyli rośliny o drewniejącej tylko dolnej części łodygi. Metoda ta wykorzystuje naturalną zdolność roślin do tworzenia długiego pędu (z którego formowany jest pień) i następnie jego silnego rozkrzewiania się.
Jedną z cech charakterystyczną dla agrestu są kolce. Ich ilość i wielkość zależy od gatunku. Sadzonki agrestu rosną do ok. półtora metra wysokości. Odległość między sadzonkami agrestu powinna wynosić od 0,5 m. Agrest kwitnie w naszym klimacie od kwietnia do maja. Kwiaty są drobne, i w zależności od odmiany mogą być w kolorach od białego po żółtawe do jasno czerwonego. Agrest najlepiej rośnie na stanowiskach ciepłych i słonecznych. Lubi gleby piaszczyste i piaszczysto-gliniaste, żyzne, bogate w próchnicę i składniki odżywcze, o lekko kwaśnym odczynie. Zalicza się do roślin o stosunkowo wysokiej odporności na niskie temperatury, ale warto posadzić go w miejscu osłoniętym przed zimnymi wiatrami. Owoce agrest zbiera się od połowy czerwca do początku sierpnia. Mają one kształt kulisty lub owalny, o średnicy od 2 do 3 cm. Również kolory owoców są różne od zielonych poprzez żółte aż do czerwonych. Skórka owoców może być gładka lub też pokryta małymi włoskami. Dojrzałe owoce agrestu są soczysty i zawierają małe nasionka. W smaku są słodkie, choć zdążają się odmiany o dość cierpkim smaku.
Sadzonki agrestu
najczęściej dostępne są jako rośliny kopane z gruntu, czyli mają odkryty system korzeniowy. Takie sadzonki agrestu najlepiej jest sadzić jesienią, w okresie od połowy października do listopada. Dołki pod sadzonki powinny swobodnie pomieścić system korzeniowy. Zwykle wystarcza dołek o średnicy około 40 -50 cm szerokości i o podobnej głębokości. Ziemię wokół sadzonek agrestu ugniatamy i podlewamy . Sadzenia agrestu w okresie jesiennym jest zdecydowanie bardziej korzystna, gdyż przez czas jesieni i zimy roślina zdąży się zregenerować.
Jeżeli zdecydujemy się na sadzenie wiosenne, należy je wykonać jak najszybciej – marzec, kwiecień. Bardzo ważne wówczas jest pamiętanie o regularnym nawadnianiu posadzonych roślin, gdyż w pierwszym roku uprawy będą one bardziej wrażliwe na suszę niż sadzonki agrestu posadzone jesienią.
Kolejna bardzo ważną sprawą jest przycinanie agrestu. Pierwsze cięcie, zaraz po posadzeniu, wspomaga rozkrzewianie się i wyrastanie młodych pędów. Kolejne cięcia mają za zadanie zapobiec nadmiernemu zagęszczeniu się krzewów i zapewnić dobre owocowanie. Przy nadmiernym zagęszczeniu pędów owoce agrestu są mniejsze i gorzej dojrzewają.