• banner kowalski 101
  • banner kowalski 102
  • banner kowalski 103
  • banner kowalski 104
  • banner kowalski 105

Jagoda kamczacka - haskap

Jagoda kamczacka (haskap) jest to odmiana wiciokrzewu sinego, krzewu należącego do rodziny przewiertniowatych. Naturalnym środowiskiem jagody kamczackiej jest Azja północno-wschodnia. Owoce  z tego krzewu Mają właściwości lecznicze.  Od stuleci stosowane są w  medycynie ludowej Rosji, Chin i Japonii. W naszym kraju te właściwości są jeszcze mało znana, ale powoli to się zmienia. Jagoda kamczacka to bogate źródło  antyoksydantów, dzięki swoim właściwościom obniża ciśnienie tętnicze i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca, zapobiega anemii, oraz spowalnia rozwój jaskry. Najnowsze badania udowadniają że regularne spożywanie owoców jagody kamczackiej  może w znacznym stopniu przeciwdziałać  zachorowalność na  cukrzycę i choroby układu krążenia. Jagody kamczackie są źródłem witaminy C ,witaminy z grupy B, magnezu, fosforu, wapnia i potasu.

Czytaj więcej: Jagoda kamczacka - haskap

Czarna porzeczka - konfitura z porzeczek - sadzonki porzeczki czarnej

Sadzonki  porzeczki powinny znaleźć się o ogrodzie każdego kto kocha gotować i jeść. Obecnie na ryku można dostać sadzonki porzeczki  których owoce doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia jak i do przetworów. Trzeba jednak brać pod uwagę że smak owoców, zależy nie tylko od odmiany, ale też od miejsca w jakim posadzimy sadzonki porzeczki, im miejsce bardziej słoneczne tym owoce słodsze.  Po posadzeniu sadzonek porzeczki musimy poczekać przynajmniej rok na pierwszy zbiór. Obecnie na rynku znajduje się wiele odmian porzeczki czarnej. Szczególnie polecane są odmiany porzeczki czarnej tisel ruben gofert. Cechą charakterystyczna tych odmian są wyjątkowo smaczne owoce.
Sok z porzeczek to obok soku malinowego jeden z najzdrowszych soków jaki może się znaleźć w naszej spiżarni. Przede wszystkim  ma  działanie antyoksydacyjnie i antyrakowo. Obniża ciśnienie krwi. Wspomaga odporność i regeneruje komórki. Oraz działa przeciwbiegunkowo.

Czytaj więcej: Czarna porzeczka - konfitura z porzeczek - sadzonki porzeczki czarnej

Czarna porzeczka - sadzonki porzeczki czarnej

Coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy. Doceniamy rodzime owoce i warzywa. Tym bardziej że badania naukowe potwierdzają ludową mądrość i dostarczają dowodów na niezwykłe właściwości roślin hodowanych w babcinych ogródkach. Szczególnie korzystnie wypada tu czarna porzeczka, która jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C (ma jej aż trzy krotnie więcej niż popularna cytryna). Dawniej porzeczka lub sok z jej owoców stosowano przy anginie i infekcjach górnych dróg oddechowych. Owoce te były lekiem na artretyzm i reumatyzm. Polecano porzeczkę przy migrenach. I nie tylko owoce były traktowane jako lek, również liście cieszyły się dużym poważaniem. Napar z liści polecano przy oczyszczaniu organizmu z toksyn i regulował prace nerek.

Czytaj więcej: Czarna porzeczka - sadzonki porzeczki czarnej

Sadzonki agrestu lubelskie

Szkółka agrest jest miejscem w którym w którym odpowiednio wykształcona kadra zajmuje się w sposób profesjonalny rozmnażaniem i uprawą w początkowym okresie życia sadzonek agrestu. W naszej szkółce agrest nad procesem produkcji sadzonki agrestu piecze sprawują Zbigniew i Michał Kowalscy. Nasza szkółka agrest działa już nieprzerwanie od wielu lat.

W szkółkach agrestu można produkować sadzonki od podstaw. I tu wyróżniamy metodę rozmnażania wegetatywną - polegającą zazwyczaj na sadzonkowaniu.  W naszej szkółce agrest, sadzonki agrest są otrzymuje się w wyniku wegetatywnego. Kontrolujemy cały proces produkcyjny, dzięki temu ostateczny odbiorca otrzymuję sadzonki agrest najwyższej klasy.

Czytaj więcej: Sadzonki agrestu lubelskie

Agrest i poprzeczka – podstawa uprawy

Po wyborze i zakupie sadzonki agrestu i sadzonki porzeczki - o ile to jest możliwie w szkółce agrestu i szkółce porzeczki – nadszedł czas na sadzenie.

Wybór stanowiska to podstawa sukcesu uprawy porzeczki i agrestu. Najlepiej takie miejsce wybrać jeszcze przed dokonaniem zakupu sadzonek agrestu i sadzonek porzeczki. Dlaczego? Ponieważ ma to duży wpływ na to jaka odmiana najlepiej sprawdzi się w miejscu które dla nich przygotowaliśmy. W szkółce agrestu i szkółce porzeczki mamy możliwość dobrać odpowiednią odmianę. W tym pomoże nam pracownik szkółki agrestu czy szkółki porzeczki.

Czytaj więcej: Agrest i poprzeczka – podstawa uprawy

Sadzonki agrestu i sadzonki porzeczki najlepiej sadzić w okresie wczesnej wiosny

Sadzonki agrest i sadzonki porzeczki najlepiej sadzić w okresie wczesnej wiosny- marzec początek kwietnia lub jesienią październik - początek listopada. Zazwyczaj sadzonki agrest i sadzonki porzeczki kupuje się z odsłoniętymi korzeniami. Dlaczego? Są łatwiejsze w transporcie, zajmują mniej miejsca i przede wszystkim mniej ważą. W przypadku sadzonek w pojemnikach okres sadzenia nie jest ważny – i można je sadzić niemal przez cały rok. Ale w takim wypadku trzeba się liczyć z wyższą ceną oraz ze znaczną wagą sadzonki agrest i sadzonki porzeczki.

Czytaj więcej: Sadzonki agrestu i sadzonki porzeczki najlepiej sadzić w okresie wczesnej wiosny

Sadzonki agrestu

Agrest – pierwsze wzmianki o nim pochodzą z XIII. Jednak więcej można się było dowiedzieć o agreście dopiero z książki  francuskiego badacza z 1536 r. J. Ruelliusa. Agrest pochodzi z Europy,  chociaż można było go spotkać także  w umiarkowanej strefie klimatycznej Azji i z północno zachodniej Afryki. A W XVI w. rozpoczęto uprawę agrestu w środkowej Europie. Współcześnie  agrest można spotkać umiarkowanych strefach klimatycznych całej Europy, w północnej Afryce, na Kaukazie i w środkowej Azji oraz w północnej oraz południowej  Ameryce. Na świecie największa tradycję w uprawie agrestu maja mieszkańcy wielkiej Brytanii i Irlandii.

Czytaj więcej: Sadzonki agrestu

Czerwone czy czarne jaką odmianę porzeczki wybrać?

Sadzonki porzeczki były i są popularne w Europie i w  Polsce. Do tej pory można spotkać dziko rosnące krzewy porzeczki. Są to bardzo smaczne i nie wymagające wielu nakładów pracy  krzewy. W Polsce spotykamy sadzonki porzeczki czarnej i czerwonej. Ze względu na swój wyjątkowy skład chemiczny i walory smakowe doceniane są przez konsumentów i przemysł przetwórczy. Co roku sprzedawanych są miliony sadzonek porzeczki do ogródków działkowych jak i na wieloobszarowe plantacje. Wybór odmiany i gatunku jest indywidualną sprawą klientów. Przy wyborze kierujemy się przede wszystkim odmianą – czyli potocznie mówiąc kolorem owoców jaki sadzonki porzeczki wydadzą.

Czytaj więcej: Czerwone czy czarne jaką odmianę porzeczki wybrać?

Wino porzeczkowe i jeżynowe

Sadzonki porzeczki czarnej i sadzonki jeżyn powinny się znaleźć w ogródku każdego miłośnika wina domowego. Warto poświęcić nieco czasu i dowiedzieć się już teraz o zaletach sadzonek porzeczki i sadzonek jeżyny. Należy wybierać takie odmiany których owoce są soczyste i aromatyczne – szczególnie polecane są sadzonki porzeczki lubelskiej. Zbiory porzeczki czarnej zależą od odmiany i  odbywają się w lipcu. Sadzonki porzeczki czarnej lubelskiej owocują tak, że z jednego krzaka porzeczki można zebrać ok 5-7 kg owoców. Dlatego jeżeli planujemy produkcje wina musimy zakupić co najmniej cztery sadzonki porzeczki czarnej. Należy też pamiętać że Czarna porzeczka trudno wydzielają sok. Co ma bardzo duże znaczenie przy produkcji wina. Czarna porzeczka doskonale nadaje się na wyrobu wina mocnego i deserowego. Przy czym należy zaznaczyć że wino z czarnej porzeczki wymaga leżakowania minimum 3 lata. Po tym czasie zyskuje wspaniały bukiet i smak, przypominający nieco gronowe wina deserowe. Dobrze przygotowane i odpowiednio przechowywane jest klarowne. Wina porzeczkowe to najlepsze wina domowe. Doskonale smakują czyste porzeczkowe, jak i z dodatkiem innych owoców. Najlepszy proporcje to 70% porzeczka do 30% innego owocu. Szczególnie popularne to wina porzeczkowo agrestowe, wiśniowe i jabłkowe. Dobór owoców jest tu indywidualna sprawa i wynika z gustu oraz z doświadczenia. Niewątpliwą zaleta wina z czarnej porzeczki jest jego łatwość. Nawet początkujący winiarz, który przestrzega wszystkich zaleceń jest w stanie cieszyć się dobrym winem własnej produkcji.

Czytaj więcej: Wino porzeczkowe i jeżynowe