Sadzonki haskapu pochodzą z północno-wschodnich terenów Azji. Przez wieki rozprzestrzeniła się . Uprawia się ją w wieku krajach świata - również w Polsce. Sadzonki haskap znoszą spadki temperatur nawet do minus 45 stopni. Krzewy jagody kamczackiej są rośliną długowieczną, nie są rzadkością nawet krzewy 35 letnie.
Sadzonki haskap to rośliny odporna na wahania temperatur i łatwa w uprawie, ponadto ma małe wymagania jeżeli chodzi o glebę, ma tez wysoką odporność na choroby, dlatego warto kupić sadzonkę haskapu dla własnych potrzeb. Ale trzeba zaznaczyć że jeden krzak to za mało, jagoda kamczacka potrzebuje drugiej odmiany do zapylenia. Przy wyborze drugiej odmiany trzeba brać pod uwagę okres kwitnienie, musi być on taki sam przy obu odmianach. Oczywiście pojedynczy krzak, też zaowocuje, ale owoców będzie znacznie mniej. Z jednego krzewu można uzyskać nawet 6 kg owoców.
Warto też zaznaczyć, że przetwory z jagody kamczackiej, takie jak: soki, dżemy i susze charakteryzują się większą aktywnością przeciwutleniaczy w porównaniu z produktami z owoców o mniej intensywnym zabarwieniu skórki i miąższu.
sadzonki haskap Lublin
Obecnie owoce jagody kamczackiej w naszej rodzimej kuchni wykorzystywane są głównie przy przyrządzania deserów. Najlepiej smakują na słodko. Jednak coraz częściej na pólkach naszych sklepów pojawiają się sokami, dżemami,konfitury a nawet wina i nalewki. Nierzadkością są też mrożone czy suszone owoce jagody kamczackiej.
Jednak w przypadku kiedy mamy swoje sadzonki haskapa i doczekaliśmy się owoców, warto poświęcić odrobinę czasu i przygotować własne przetwory. Tym bardzie że przepisy na dżem i sok są bardzo proste.
Najprostszy w przygotowaniu jest dżem.
Składniki:
· jagoda kamczacka 1 kg
· cukier 0,5 kg
· woda 2 łyżki
Owoce przebieramy i myjemy i przesypujemy na sitko. Do garnka z grubym dnem wsypujemy odsączone jagody kamczackiej i posypujemy je cukrem i dodajemy wodę. Powoli doprowadzamy do wrzenia - od czasu do czasu mieszamy by jagody się nie przypaliły. Po zagotowaniu, przyciszamy ogień i pozwalamy by łagodnie się przegryzły jagody i cukier. Czas gotowania uzależniony jest od tego jaką konsystencje dżemu chcemy osiągnąć i czy chcemy „czuć” owoce w dżemie czy wolimy bardziej jednolita masę. Możemy przyspieszyć ten proces , blendując owoce już po zagotowaniu.
Gdy dżem już będzie taki gęsty jak chcemy, gorący przelewamy do suchych słoików i szybko zakręcamy.
Dżem tak przygotowany nie trzeba już pasteryzować.
Racuchy ze świeżymi jagodami kamczackimi
· 3/4 szklanki jagód kamczackich
· 1/2 kg mąki pszennej
· 1,5 szklanki lekko ciepłego mleka
· 1 duże jajko
· 50 g świeżych drożdży
· 2 łyżki cukru
· szczypta soli
· olej do smażenia
· cukier puder do posypania
Do pół szklanki ciepłego mleka, dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans.
sadzonki haskapu Lubelskie
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i pozostały cukier, wlewamy mleko z drożdżami, dodajemy jajko. Wszystkie składniki mieszamy i dolewamy powoli resztę mleka. Ma powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W razie potrzeby, , dolewamy mleka lub dodajemy mąki. Miskę nakrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie wsypujemy do ciasta jagody kamczackie i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim racuchy nakładając ciasto łyżką. Gdy się zrumienią z jednej strony to przekładamy na drugą. Racuchy smażymy na małym ogniu tak by miały czas usmażyć się w środku a jednocześnie nie przypalić z wierzchu. Usmażone kładziemy na ręczniku papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy posypane cukrem pudrem i świeżymi owocami.