Świdośliwa nie jest nowym gatunkiem, Po raz pierwszy gatunek ten został opisany w 1783 r przez botaników francuskich. Pochodzi prawdopodobnie z Ameryki Północnej. Do Europy a konkretnie do Francji trafiła w XVII w. Z czasem świdośliwa zaczęła być spotykana niemal w całej Europie. Trzeba jednak zaznaczyć że świdośliwę traktowano była przede wszystkim jako krzew ozdobny. Na wiosnę (kwiecień-maj) zaczynają pojawiać się śliczne gwiazdkowe kwiaty. Pojawiają się one na wraz z młodymi, czerwono-brązowymi listkami. Jest to bardzo efektowna roślina. Dopiero z czasem zwrócono uwagę na bardzo smaczne owoce świdośliwy. Niewątpliwą zaletą świdośliwy jest jej wysoka odporność na niskie temperatury (do -40 st C). Rośliny często owocują już w następnym roku po posadzeniu.
Po posadzeniu na pełny zbiór trzeba czekać około 3 -4 lata. Jeżeli kupujemy sadzonki świdośliwy nie tylko dla celów zdobniczych ale także dla owoców, trzeba dowiedzieć się czy owoce danej odmiany są smaczne. Najlepiej zaopatrzyć się w sadzonki świdośliwy w szkółkach, które specjalizują się w drzewkach owocowych. Świdośliwa nie wymaga corocznego cięcia. Odmładza się jedynie bardzo stare krzewy. Świdośliwa w zasadzie nie choruje. Dojrzałe owoce świdośliwy są koloru czarnego. Owoce te można spożywać na surowo, ale tez doskonale nadają się na przetwory (dżemy, konfitury, nalewki). Zawierają antocyjany (przeciwutleniacze), witaminy C, A, B, kwas jabłkowy, białko, tłuszcze, błonnik, żelazo, potas, wapń.
Sadzonki świdośliwy
Konfitura ze świdośliwy z dwóch składników
2 kg świdośliwy, 1 kg cukru ( cukru można dodać mniej)
Sposób przygotowania:
Świdośliwę płuczemy, odsączamy na sitku . Następnie umieszczamy owoce świdośliwy w dużym garnku o grubym dnie. Rozgniatamy je na papkę tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy cukier. Można dolać troszkę wody. Doprowadzamy owoce do wrzenia. Nie zmniejszając ognia bez przerwy mieszamy przez 10-15 minut. Następnie zmniejszamy ogień i powoli gotujemy konfiturę redukując sok aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Następnie konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików. Słoiki z konfitura pasteryzujemy.
Świdośliwa doskonale łączy się tez z innymi owocami. Doskonale smakuję w połączeniu z jabłkami.
Sadzonki świdośliwy
Dżem z owoców świdośliwy z jabłkami
Składniki
1kg świdośliwy 1 kg jabłek, 1 kg cukru
Sposób przygotowania:
Świdośliwę przebieramy i płuczemy. Przelewamy świdośliwę przez durszlak i przekładamy do garnka gdzie będą się smażyć. Można na początek dolać trochę wodą i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Jabłka płuczemy obieramy, wyrzucamy gniazda i kroimy na małe kawałki. Po około 30 minutach do gotujących się owoców świdośliwy dodajemy jabłka i cukier. Owoce ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie na małym ogniu gotujemy prze ok 40 minut. Mieszamy od czasu do czasu. Po tym czasie nakładamy do słoiczków i zakręcamy. Następnie pasteryzuję.
Sadzonki świdośliwy lubelskie
Świdośliwa nadaje się bardzo dobrze do robienia różnego rodzaju nalewek i naleweczek. Szczególnie dobra i łatwa w przygotowaniu jest Nalewka ze świdośliwy zwana świdośliwówką.
Skład
1 kg świdośliwy
1 kg cukru
1 litr spirytusu 70-75% lub czystej wódki
(przygotowanie 2 miesiące)
Bardzo dojrzałe świdośliwy przebieramy w razie potrzeby przepłukujemy. Odsączamy jak najdokładniej. Zasypujemy 1 kg cukru. Wymieszać owoce i cukier. Zalać spirytusem. Postawić na słońce na miesiąc. Co kilka dni mieszając . Przed odstawieniem do dojrzewania nalewkę koniecznie trzeba przefiltrować. Cedzimy zwykle wprost do butelek przez podwójne filtry do kawy, bibułę lub kilkakrotnie złożone płótno.
Nalewka powinna dojrzewać w chłodzie najlepiej w nieogrzewanej piwnicy . Już po miesiącu leżakowania nalewka nadaje się do spożycia. Ale im dłużej leżakuje tym lepiej. Najlepiej trzy lub cztery lata.